İMALATTA MÜKEMMELLİK YOLU KİTAP ÖZETİ

Sürekli İyileştirme Teknikleri

İmalatta Mükemmellik Kitabının Yazarı Kiyoshi Suzaki Hakkında Bilgi:

Kiyoshi Suzaki, Kaliforniya’da danışmanlık hizmeti veren bir mühendistir. Toshiba Şirketinde 10 yıl mühendislik yaptıktan sonra Bostan Danışmanlıkta danışman hizmeti vermeye başlamış daha sonraları kendi danışmanlık firmasını kurmuştur. Ayrıca çeşitli üniversitelerde ders vermiştir. 40 dan fazla ülkede çalışmaları vardır.  İmalatta mükemmellik yolu nun ardından New Shop Floor ManagementEnpowering People for Continuous İmprovement adlı kitapları yayınlanmıştır. Geçtiğimiz günlerde Linkedin profiline ‘’Nisan 2017 itibarıyla 69 yaşındayken aktif olarak iş aramıyorum; ancak duruma bağlı olarak, tercihen net üzerinden kısa bir istişarede bulunmak mümkün olabilir.’’ yazısını eklemiştir.

Kiyoshi Suzaki kitabında, Endüstri dünyasında en büyük teşekkürü, Toyota Üretim Sistemindeki yönetim felsefesi, kavramlar ve tekniklerle ilgili açıklamalarım için Toyota Motor Şirketindeki ve ortak şirketlerdeki insanlara borçluyum demiştir.
İmalatta Mükemmellik Yolu birçoğu gerçek durumda uygulanmış imalat teknikleri  ve bunların güçlü sonuçlar yaratacak şekilde nasıl bütünleştirildiğini göstermektedir.  Sürekli iyileştirme tekniklerini detaylı ve akıcı şekilde anlatmaktadır. Çevremizde ne kadar israflı fabrika ve ofisin olduğu kitabı okuduktan sonra anlaşılmaktadır.

Suzaki kitabında, Üretim/ işlemler yönetimi dersinin konularından da olan üretim tesislerinin yerleşimi, ürün eksenli yerleşim, süreç eksenli yerleşim, esnek imalat sistemleri, süreçleri iyileştirmek, kalite yönetimi için teknikler ve önleyici bakımlardan bahsetmektedir. Yalın uygulamalara dair birçok konudan bahsedilmiştir.

İSRAFI ORTADAN KALDIRMAK
Her alanda israf söz konusu olabilir. Öneri sayısı düşük, makinalarınız sürekli arızalanıyor, kalite düzeyi iyi değil, ani program değişikliklerinin peşinden koşuyorsanız israf içindesiniz demektir. Genellikle bu durumda olan firma ya da çalışanlar yapabileceklerinin en iyisini yaptıklarını ve daha iyisinin olmadığını düşünürler.
Çalışan bir makineyi gözlemek, iyi ve kötü parçaları ayırmak, malzemenin teslim edilmesini beklemek, israftır. İsrafı anlamak için müşteri neye para öder ve ödemez diye sorun kendinize. Ürüne değer katmak için mutlaka gerekli olan asgari miktardaki ekipman, malzeme, mekan ve işçilik saati dışındaki her şey israftır.
YEDİ İSRAF :
İsrafı oluşturan 7 temel etken vardır.
1-Fazla üretim 2-Bekleme zamanı 3-Taşıma 4-İşleme 5-Stok  6-Hareket 7-Ürün kusuru
•En kötü israf türü fazla üretimdir. Bütün sistemi zehirler ve zayıflatır. Bunu yok etmek için makine ve operatörlerden pazar talepleri ile uyumlu çalışıyor mu çalışmıyor mu sorusunu cevaplamak gerekir.
•Makineyi fazla üretimle meşgul etmek yerine, operatörler, gereken miktarda iş bitirildiğinde işsiz kalmalıdır. Böylelikle yöneticiler kapasiteyi daha iyi değerlendirebilirler ve durumu daha kolay kontrol altına alabilirler.
Stok israfı nasıl önlenir?
-Kullanılmayan malzemeyi kaldır.
-Bir sonraki sürecin istemediği hiçbir şeyi üretme.
-Hammaddeyi büyük partiler halinde alma ve getirtme.
-Ürünleri küçük partiler halinde üret.
Hareket israfını önlemek için ürüne değer katmak için harcanmayan zamanı ortadan kaldırın hareket mutlaka “iş “e eşit değildir. Elleri ayakları ve vücudu basitçe hareket ettirmek ürüne değer katmaz.

ÜRETİM ALANINDA AKIŞI GELİŞTİRMEK
Üretim alanında akışın gelişmesi için süreç eksenli yerleşimden uzaklaşılması gerekir. Operatörlerin sadece kendi işine odaklandıkları süreç eksenli yerleşim, akışın önündeki en büyük engeldir. Süreç eksenli yerleşimden ürün eksenli yerleşime geçin. En önemli israf kötü planlanmış yerleşimlerden kaynaklanır. Süreç eksenli yerleşimde gereksiz taşıma, üretim içi stok yığılması, malzemenin iki üç kere elden geçirilmesi, aşırı uzun üretim zamanı oluşur.
Ürün bazlı yerleşimle makinaların kapasiteleri ortaya çıkar. Bu şekilde birçok defa yığılan yüksek hızlı makinalara yatırımlara gerek olmadığı ortaya çıkabilir. Diğer üretim süreçleri iyi koordine edilmez ise yüksek teknolojiye verilen para israf olur
Ürün eksenli yerleşim ile taşıma israfı ortadan kalkar. Süreçlere üstten bakıp tüm akışı görmek gerekir. Bireysel ve makine hattına bakarak hata yaparsınız. Arazi içinde düzgünce akan bir nehri düşünün. Hızlı akıntılar, büyük kayalar, yükseltideki değişiklikler nehrin ilerlemesini bozacaktır. Fabrikadaki akışlarda böyledir.

AKIŞ  PROBLEMİ OLDUĞUNUN DELİLLERİ
Akış problemi olduğunu Süreç eksenli yerleşim- hat dengesizlikleri -uzun kalıp ya da alet değiştirme zamanları-makine bozulması –kalite problemleri –devamsızlık gibi nedenlerden anlayabiliriz.
Makine kullanımı talep üzerine kullanım şeklinde olmalıdır. Fazla üretim diğer problemleri gizlediği için, iyileştirme için hedef alan belirlemek zordur. O nedenle yalnızca müşterinin istediği miktarda üretimi amaçlayın.
Önemli olan ne zaman üretim yapmak gerektiğinde makineyi üretime hazır tutmaktadır. Rekabette üstün gelmenin bir yolu da kendimizi zorlayarak makinelerimizin yeteneğini artırmaktır.

ESNEKLİĞİ ARTIRMAK İÇİN BECERİLERİ GENİŞLETMEK
Etkili rekabet için çalışanların becerilerini yükseltmek temeldir. İnsanlara becerilerini genişletme fırsatı vermekle akla gelmedik yararlar sağlandığı kesindir. Birden çok süreci idare eder hale gelen çalışanlarla pazardaki talep değişmelerine çok daha iyi tepki verebilirsiniz.
Poka Yoke yöntemleri öyle geliştirilmelidir ki operatörler bir şeyi doğru yapıp yapmadıklarını hemen öğrenebilmelidirler.
Her operatörün becerilerini genişletmek için, ek eğitim ve iş rotasyonu uygun olur .her operatör yeni bir beceride ustalaştıkça ,başarısı fabrika binasına asılı bir beceri geliştirme çizelgesinde isminin yanında listelenmelidir.
İş değiştirme dinlendirici ve konsantrasyonu artırıcıdır. Takım ruhunu güçlendiricidir. Beceriler paylaşılıp iletişim iyileştikçe, geleneksel ustalık biçimleri ortadan kalkar ve insanlar standart iş prosedürleri geliştirmeye başlarlar. Her operatör diğer birimlerle de ilgilenmeye başlar.

ÜRETKENLİĞİ ARTIRMAK İÇİN SÜREÇLERİ İYİLEŞTİRMEK
Akış üretimi ve yükseltilmiş operatör becerisi kavramlarını birleştirerek, üretim süreçleri daha verimli hale getirilebilir. Üretim akış süresi kısalır ve kalite düzeyi artar. Farklı üretim süreçleri birbirine sıkıca bağlandığından problemler daha çabuk farkedilir. Aynı zamanda sistem ani kesintilere karşı daha hassas hale gelir.
İyileştirmenin sonu yoktur. Her iyileştirmeye yalıtılmış tek başına bir olay gibi bakılmamalıdır. Tam tersine, değişimle ilgili çeşitli konular eş zamanlı olarak ele alınmalıdır.
Yerleşimler U Biçimli düzenlenmelidir. bu operatörlerin bir seferde tek bir parça üretmelerini ve aktarmalarını sağlar. U biçimli hat operatörün yürüme zamanını ve yürüme mesafesini en aza indirir.

KALİTEYİ ARTIRMAK, HATALARI AZALTMAK
Jidoka , andon  üretim kontrol panoları, poka yoke, istatistiksel süreç kontrolü, görsel kontrol gibi teknikleri uygulayarak daha güçlü olabiliriz. Tüm süreç iyileştikçe de bu tekniklerin katkısı artar. Önemli olan kendi kendini kontrol eden, merkeziyetçi olmayan, bir sistem oluşturmaktır. Bu amaç için herkesin katılımı çok önemlidir.
•Jidoka, operatörlerin çalışan makinaları gözlemesi ürüne değer katmaz. Tam tersine ,ürünün maliyetini artırır. İsraf edilen bu zamanı operatörleri makinadan ayırarak ortadan kaldırmalıyız. Operatörler daha çok işi idare etmeliler. Bunu yapabilmek içinde makine arızalı durumlar olduğunda işlemi durdurmalıdır. Sinyal vermelidir.
•Hata varsa hat durmalıdır. Süreç durunca problemi belirlemeli, çözmeli ve sonra yeniden devam etmelidir. Hattı durdurmaktan korkamamalıyız. Tam tersine problemleri ortaya çıkartmak için hattı durdurmayı teşvik etmeliyiz.

•Andon (Arıza Işıkları): İyi yönetilmeyen fabrikalarda normal ve anormal durumlar arasındaki farkların güçlükle ayrıt edildiği görülür. Sorumlunun ya da nedenin belirsiz olması bunun en büyük delilidir. İyi yönetilen bir fabrikada iyileştirme projeleri aktif olarak takip edilir ve problemler çabuk ortaya çıkar. Böylece hemen önlem alınır. İyi yönetimin temeli budur.