Her mühendislik öğrencisi önemli olan kendini geliştirmek der ama bu genelde lafta kalır. Gelişmek için her hangi bir çaba gösterilmez. Peki kendimizi nasıl geliştirebiliriz? Neler yapmalıyız? Bana göre bir mühendisin olmazsa olmazı yabancı dil ve programlardır. Ayrıca stajlarda çok önemlidir. Bu yazımda öncelikle programlar hakkında bilgi vermek istiyorum. Fakat her mühendisliğin kendine göre farklılıkları olduğu için bölümünüz ve kullandığı programlar hakkında ayrı bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim.


Mühendislik denilince autocad, matlab, excel , c++ gibi birçok program ve programlama dili akla gelir. Programlama dillerinden bahsedecek olursak dünyada yaklaşık 150 tane programlama dili vardır. Dünyadaki en popüler programlama dilleri sıralaması ise şöyle: JavaScript, Java, PHP, Python, Ruby, C#...
Benim tavsiyem C# ve JAVA çünkü C# piyasada en çok kabul gören programlama dilidir ayrıca Dünyada ki en popüler dil olan java’ya geçmek istediğinizde kolaylık sağlayacaktır. Eğer kurumsal çözümler üreten firmalarda yazılım kariyeri yapmak istiyorsanız o zaman veri tabanı konusunda da kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Bu da mutlaka SQL öğrenmelisiniz anlamına gelir. Programlama hakkında bilgim yok hazırlık öğrencisiyim veya hobi
olarak programlama yapmak istiyorum diyenler için Visual Basic i tavsiye ederim.

Piyasada kullanılan popüler ve kullanışlı programlar ise şu şekilde sıralanıyor;
Ofis programları: Microsoft Office; Word, Excel, Powerpoint, Access, Outlook.  ( Özellikle excel çok önemli )
Çizim programları: AutoCAD, SolidWorks, Catia, Inventor, MasterCAM. ( Teknik tasarım derslerinin vazgeçilmezidir autocad bilinmesi zorunlu bile diyebiliriz)
Veri tabanı: Filemaker, MySQL, PostgreSQL, Oracle, Sybase, MsSQL, Ms access . ( MsSQL , mySQL )
Muhahasebe: LOGO, Bay T Entegre,  Lila, Eta. ( Çogu şirket LOGO yu kullanır )
Grafik programları: Adobe Photoshop, CorelDraw, 3D Studio Max . ( Adobe ve corel en yaygınları, Corel bence daha basit)

Okuduğunuz mühendislik dalına göre birkaç programda uzmanlaşın ama her program hakkında bilginiz olsun. Kendini geliştirmiş bir mühendisin her konuda fikri ve bilgisi olmalıdır.

Yabancı dil ve kendini geliştirme hakkında yazdığım yazı ( yazının devamı ) =

Bir mühendis kendini nasıl geliştirir ? (2)