Önceki yazımda mühendisler ve öğrenmesi gereken programlardan bahsetmiştim. Bu yazımda ise yabancı dil ve staj konusuna değineceğim. Günümüz dünyasında gelişmeleri takip etmek veya uluslararası bir iş yapmak için kesinlikle bir yabancı dile ihtiyacımız var. Genel olarak herkesin bilmesi gereken dil İngilizcedir. Bunun yanında Makine mühendisleri için Almanca, İnşaat mühendisleri için Rusça veya Arapça öğrenmek çok avantaj sağlar ama ben genel olarak İngilizce öğrenmekten bahsedeceğim.

Hazırlık okumadan veya bir kursa gitmeden kendi çabasıyla üst seviye İngilizce bilen fazla insan yoktur. Yani kesinlikle bir temelimiz olmalıdır. Ama kendimizde ekstra çaba göstermezsek ilerletemeyiz. Bu ekstra çabaları şöyle sıralayabiliriz ;
  -İlk  olarak, bu dili artık yabancı dil olarak görme.
  -Effortless eğitim seti gibi setler edin.
  -İngilizce kitap oku. Ama anlamadığın zor kitapları değil. Araştırmalar göstermiştir ki, kolay kitapları okumak;  ingilizce okumanızı, kelime bilginizi ve gramer bilginizi zor kitapları okumaktan 3-5 kat daha hızlı geliştirir.
  -Alanınla ilgili makaleleri takip edebileceğin siteleri bul, forum sitelerine üye ol ve sürekli oku.
  -Todays zamana abone ol. Gazeteyi  al , ve her gün mutlaka oku.
  -Yavaş yavaş altyazısız dizi izlemeye başla.
  -Yabancı bir arkadaş edin ama ‘naber nasılsın’ dan ziyade daha detaylı konular konuş, uzun cümleler kurmaya çalış.
  -İnterneti kullan. Online radyo dinle.
Bunların üç dört tanesini devamlı yaparsanız İngilizcenizin geliştiğini farkedeceksiniz.

Staj konusuna gelecek olursak herkesin kullandığı bir terim vardır. Naylon staj yapmak. Naylon stajda bazen iş yerine gidilmez bazen gidilip oturulur. Bu kendini geliştirmek isteyen bir mühendis adayı için yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Stajlar mühendis adayları için bulunmaz bir nimettir. Gerçek iş hayatı görülür ve eksik yönler fark edilir. Bir ay gibi kısa sürede nasıl kaytarırım değil ne öğrenirsem kardır demeliyiz, şirketi veya fabrikayı gözlemlemeliyiz. 3. veya 4. sınıfta uzun staj denilen stajlara başvurmanız sizin için yararlı olur. Bu şirketler çok düşük rakamlara sizi çalıştırabilir ama mezun olduğunuzda 1 yıllık iş deneyiminiz olmuş olur.

Programlar ve kendini geliştirme hakkında yazdığım yazı ( yazının ilk kısmı ) = 

Bir mühendis kendini nasıl geliştirir ? (1)