Türkiye’nin ekonomik anlamda güçlü olmasının yolu enerjide güçlü olmasından geçiyor çünkü Türkiye gelirinin büyük bir bölümünü enerji ithalatına harcamaktadır. Gelişen ekonomisi, sanayisi ve değişen sosyoekonomik yapısıyla Türkiye’nin yakın gelecekte karşılaşabileceği en büyük sorunların başında enerji açığı gelmektedir. Enerjideki en temel sorunlarımızı sıralayacak olursak hızlı talep artışı, yüksek ithal bağımlılık oranı, yüksek enerji yoğunluğu diyebiliriz. Enerjinin, sanayi üretiminin ve yaşamın temel girdisi olması nedeniyle, bu konuda yapılacak her türlü faaliyet Türkiye'nin sanayileşmesine, kalkınmasına ve güçlenmesine doğrudan katkı yapacaktır. Bu yüzden verimliliğin artırılması büyük önem taşımaktadır.
Enerjide tedarik, taşıma ve tüketim olarak 3 boyuttan oluşan bir değer zinciri vardır. İrili ufaklı santrallerde üretilen enerjinin, iletiminden dağıtımına, sanayide, işletmelerde veya konutlarda kullanımına, petrol ve gaz sektörlerine kadar uzayan büyük bir kullanım alanı vardır.
Teknolojinin gelişmesiyle her alanda olduğu gibi enerji sektöründe de dijitalleşme artmaktadır. Bir ürün dijitalleştirildiğinde daha iyi şekilde yönetilmekte ve kullanımı optimize edilmektir. İşte bu noktada Endüstri 4.0 devreye giriyor. Kesinlikle kaçırmamamız gereken Endüstri 4.0 devriminin yeniliklerini takip ederek sistemlerimize çok çabuk entegre etmemiz gerekmektedir. 4.sanayi devrimi ile üretim sistemleri değişmektedir. Bulut bilişim, büyük veri, IT ve veri güvenliği, akıllı birimler, IoT, dış kaynak kullanımı, standartlaştırma ve veri koruma gibi teknolojiler hayatımıza girmektedir. Biraz açacak olursak örneğin; Nesnelerin İnterneti (IoT) ile akıllı cihazları internet aracılığıyla birbirine bağlayarak, verilerin kontrol edilmesini ve uygulama sürecinin istenilen şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır.




Enerjide IoT ise, akıllı otomasyonun yanı sıra akıllı şebekeler ile şebekeyi izleme ve kontrol imkanı sunmaktadır. Kullanılan sistemlerden bir kaçı aşağıdaki gibidir;
Gelişmiş ölçüm yapısı (AMI) AMR sisteminin ötesine geçerek çift yönlü veri iletişimi ile uzaktan kullanım yönetimi yapabilen sabit sayaç ağ sistemi teknolojisidir. AMI sistemindeki sayaçlar, toplanmış verileri programlanmış mantıkla kullanabilen akıllı sayaçlardır. 
SCADA(Denetim Kontrolü ve Veri Toplama) sistemleri geniş alana yayılmış tesislerin tek bir merkezden bilgisayar veya tablet gibi cihazlarla izlenebildiği bir sistemdir ve temel olarak bir yazılımdır. Sistemin her an izlenebilmesi, zaman ve iş gücü kazancı, sistemin enerji takibi ve tasarrufu gibi avantajları vardır.
Akıllı inverterler enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen cihazlardır. Alternatif akımı doğru akıma, doğru akımı da alternatif akıma çeviren ve 3 fazlı çalışma sistemine sahip olan, gerilim ve frekansları düzgün bir şekilde ayarlayan tüm cihazlar inverterdir.

Enerji sisteminin dijitalleşmesi ve akıllı sayaçların ortaya çıkması verimliliği artıracak gelişmeler olarak gözükmektedir. Bu yenilikleri kullanmak ve benzeri Ar-Ge faaliyetleri yürüterek teknoloji geliştiren ülke konumuna gelmemiz gerekmektedir. Enerjide dijitalleşme  santrallerin verimliliklerini de artırmaktadır. ‘‘Aralık 2016’da enerji santrallerine dair küresel bir araştırmaya göre; kömür gücüyle çalışan enerji santrallerindeki karbondioksit emisyonu küresel olarak yüzde 10 civarında düşürülebiliyor. Bu oran, ABD’deki otomobillerin yüzde 95’inin trafikten çekilmesi ile düşürülecek karbondioksit emisyonu ile aynı oranı sağlıyor. Bu yüzden enerji santrallerinin dijitalleşme ve yazılımın gücüyle hem daha çevreci, hem de çok daha verimli olması, artan enerji ihtiyacını karşılamak için ciddi bir etki yapması mümkün.’’

Sonuç olarak; Dijitalleşme ile elde edilen veri artacak verinin artmasıyla kontrol artacak. Kontrolü artan her sistemin verimliliği artacak. Sürekli iyileştirmeler ile enerjiyi üretenler, iletenler ve dağıtanlar işlerini optimize edecek. Sistem operatörleri, şebekelerini daha etkin bir şekilde yönetecek. Sisteme daha fazla yenilenebilir enerji entegre edilecek. Bu sayede dijitalleşme, enerjideki dışa bağımlılığın azalmasına da katkıda bulunacak.
Kaynaklar: Elektromed, Endüstri.4.0 Platformu, Hürriyet, Enerji Enstitüsü, Elektrikport, Siemens