ARENA İLE SİSTEM SİMÜLASYONU PROJESİ
Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Sistem Simülasyonu dersinde dönem sonu projesi olarak yaptığımız fırın-pizzacı konusunun simulasyonu şu şekildedir. Projenin konusunu en az iki kere okumanızı ve adım adım yapmanızı tavsiye ederim.
Proje Konusu;
Problemimi açıklamadan önce ne
istediğimi anlayabilmeniz açısından size bir takım bilgiler vermek istiyorum.
Üniversite yıllarımda yarı zamanlı olarak bir pizza salonunda çalıştım. Her şey
el yapımı olduğundan, pizza yapımıyla ilgili çok şey öğrenme fırsatım oldu. Bir
süre sonra arkadaşlarımca da çok beğeni toplayan farklı bir pizza geliştirdim.
Daha sonra bir pizza salonu açmaya ve ürünümü satmaya karar verdim. Bu iş
müşteri takdiri açısından oldukça başarılıydı fakat fayda/maliyet anlamında
yeteri kadar başarılı değildi. Bu sebeple ürünümü daha verimli bir şekilde
üretmenin yollarını aradım. Yeni bir tasarım geliştirip ikinci pizza salonumu
açtım. Ardından tasarımımı revize ederek başka pizza salonları da açtım. Yıllar
sonra tüm pizza salonlarında standart bir konsept oluşturdum. Şu anda sahip
olduğum pizza salonu sayısı 300’ün üzerinde.
Şimdilerde büyük bir genişleme
programına başlamak üzereyim ve amacım PLL Pizza markasıyla ulusal çapta bir zincir
oluşturmaktır. Salon tasarımı ve konsepti oturmuş olsa da insan kaynaklarında
ve operasyonel anlamda hala problemlerimiz bulunmaktadır. İşte bu noktada sizin
önerilerinize ihtiyacım var.
Yeni pizza salonlarında iki
şekilde satış yapılacak: müşteriler gelip pizzalarını kendileri alabilirler veya
evlerine sipariş verebilirler. Pizza salonları küçük dükkânlar
olarak kısıtlı bir teslim alanını kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, bize
makul zamanda yüksek kalitede ürün sağlayabilme imkânı tanıyacaktır. Pizza
salonlarındaki personel üniversite öğrencilerinden oluşmakta olup akşam yemeği
saatindeki yoğunluğa uygun olarak çalışma saatleri belirlenmiştir. Genelde
pizza salonlarımızı, çalıştıkları için akşam yemeği yapmaya fırsat bulamayan
ailelerin yaşadığı bölgelere kurmaktayız.
Salonlarımızdaki operasyonlar
oldukça basittir ve beş adet operasyon vardır: sipariş alma, pizza yapımı, fırın,
paketleme, teslimat. Daha önce de belirttiğim gibi tüm
salonlarımızda kullandığımız standart bir konseptimiz vardır. Mevcut sipariş
sistemi bir telefon ağına bağlı olup müşteriler siparişlerini kendileri de
alacak olsa firma tarafından teslim edilecek de olsa siparişler otomatik olarak
telefonla alınmakta ve pizza yapım personelinin ekranına düşmektedir.
Siparişlerin gelişler arası süresi dakika
bazında parametresi (1,3)
olan uniform dağılıma göre gerçekleşmektedir. Bir sipariş farklı çeşit, boyut ve sayıda pizza içerebilmektedir.
Salondan salona ufak
tefek farklar olsa da tipik bir sipariş bir, iki ya da üç adet pizzadan
oluşmaktadır. Verilerimize göre siparişlerin
%64’ü bir adet pizza, %31’i iki adet pizza ve %5’i üç adet pizza içermektedir. Ayrıca üç farklı büyüklükte pizza (büyük,
orta, küçük) satmaktayız, gelen siparişlerin boyutlara göre oranları şu
şekildedir: %32 büyük, %56 orta ve % 12 küçük.
Sadece 7 çeşit pizza satışımız mevcuttur, gelen siparişlerin çeşitlere göre
oranları şu şekildedir: %12 vejeteryan, %13 mantarlı, %18 pastırmalı, %15
tavuklu, %16 karışık, %11 sebzeli ve %15 sucuklu.
Pizza yapım süreci, üç kişiyi
geçmeyen standart olan bir masada yapılmakta olup üç işlemden oluşmaktadır. İlk
işlem, pizza hamurunun yapımı ve sosunun seçilmesidir. İkinci işlem, başlangıç
malzemelerinin eklenmesi ve üçüncü işlem ise son malzemelerin eklenmesidir. Pizza
yapım süresi pizzanın boyutuna bağlı olarak dakika cinsinden aşağıdaki gibi
belirlenmiştir.
İşlemler
|
Boyut
|
||
Büyük
|
Orta
|
Küçük
|
|
Hamur yapımı ve sos seçimi
|
Üçgen (0.5, 0.7, 0.8)
|
Üçgen (0.4, 0.6, 0.8)
|
Üçgen (0.3, 0.5, 0.7)
|
Başlangıç malzemelerinin eklenmesi
|
Üçgen (0.6, 0.8, 1.0)
|
Üçgen (0.5, 0.7, 0.9)
|
Üçgen (0.4, 0.5, 0.6)
|
Son malzemelerinin eklenmesi
|
Üçgen (0.5, 0.6, 0.7)
|
Üçgen (0.4, 0.5, 0.6)
|
Üçgen (0.3, 0.4, 0.5)
|
Pizza yapım sürecine 3 kişi
atanmış olup her biri sırayla 3 işlemi gerçekleştirmektedir. Sonraki personel
meşgulse pizza bekleyecektir, ancak pizza yapım masasında işlemler arasında
sadece 1 ürün bekleyecek kadar yer bulunmaktadır. Bu nedenle personel bitirdiği
ürünü koyacağı yer yok ise beklemektedir.
Hazırlanan pizza daha sonra fırına
gönderilmektedir. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi fırının önünde pişmemiş
pizzalar için bir yükleme alanı bulunmakta, fırından çıkan pizzalar için ise
bir boşaltma alanı bulunmaktadır.
Pizza pişmeye
hazır duruma geldiğinde yükleme alanında belli bir alan müsait olana kadar
bekler. Yükleme alanına alındıktan sonra fırına gönderilir. Yükleme alanına
girişten fırına girene kadarki geçen süre 1.9 dk olarak belirlenmiştir. Farklı
boyutlardaki pizzalar için farklı büyüklükte alana ihtiyaç olmaktadır. Bu
bilgiler şu şekildedir;
·
Büyük Boy Pizza: 250 birim alan
·
Orta Boy Pizza: 175 birim alan
·
Küçük Boy Pizza: 115 birim alan
Pizza
salonundaki fırının yükleme alanı boyutu 435 birim alandır. Yükleme alanına girecek
pizzalar, yükleme alanı boyutuna göre geliş sırasına öncelik verilerek seçilir.
Pizzanın fırında
pişme süresi 7.5 dakikadır.
Boşaltma
alanında, pizza, tek bir çalışan tarafından paketlenmektedir. Gelen siparişlerin %40’ı motosiklet
alanına gönderilirken %60 ise müşteriye teslim alanına gönderilmektedir. Söz konusu
alanlara gönderilme süresi ise (IIE_SM_3.txt) veri dosyasında bulunmaktadır.
Paketleme bölümünde çalışan bu personel aynı zamanda zaman elverdiği sürece ve
talebin az olduğu zamanlarda pizza kutularını da hazırlamakta olup bu işlem 12
saniye/adet sürmektedir. Talebin çok az olduğu zamanlarda, motosiklet sürücüleri
boş zamanlarında pizza kutularının hazırlanmasına yardım etmektedir.
Müşteriye teslim alanına giden pizzalar beklemeden
müşteriye teslim edilmekte, motosiklet alanına gönderilen pizzalar ise
motosiklet sürücüsü tarafından alınmaktadır (eğer boşta motosiklet sürücüsü yok
ise bekleyebilmektedir). Teslimatın gecikme olasılığını azaltmak için, sürücüler
her seferinde tek bir sipariş götürmektedir. Şüphesiz ki, dağıtım zamanı büyük
bir oranla mağazanın konumuna bağlıdır. Ancak her bir pizza salonunun teslim
alanı sınırlandırıldığından teslim süresi parametreleri 3, 5, 12 olan üçgen
dağılıma sahip olarak kabul edilmiştir.
Simülasyon modelini pizza salonunun yoğun olduğu 3
saat için çalıştırınız.
ÇÖZÜM
3 FARKLI SİSTEM TASARIMI YAPTIK. (FIRIN 1, FIRIN 2 VE FIRIN 3) BU SİSTEMLERİ SUBMODEL KULLANARAK TASARLADIK. HER BİR SİSTEM 3 SUBMODELDEN OLUŞUYOR.
INPUT ANALYZER RAPORU
SUBMODEL 1 İN BİR KISMI
SUBMODEL 3
SONUÇ
İşçilerin kullanım oranları;
Çalişan1= 0,7576
Hamur işçisi= 0,3243
Malzemeci= 0,3722
Malzemecison=0,2836
Motorcu=0,3071
Paketleyici=0,5831
Müşteriye teslim edilen pizza sayısı 30. Replikasyonda ;
Ortalama=80,8895
Minimum=24,6363
Maksimum=137,84 dir.
1 Yorumlar
merhaba
YanıtlaSilbize modelin arena dosyalarını atar mısınız?