Endüstri 4.0 Nedir ?
Dünyada 4.Endüstri Devrimi 
Endüstri 4.0 ve Türkiye 

Endüstri 4.0 terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti'ne sunmuştur. 8 Nisan 2013 tarihinde yine Hannover Fuarı'nda çalışma grubu Endüstri 4.0 raporunu sunmuştur.

Almanya'nın milli gelirinin ve sağladığı istihdamın büyük kısmını oluşturan BMW, Bosch, Siemens gibi sektörün devleri, üretim akışlarında uyguladığı değişiklikler ve stratejileriyle Endüstri 4.0 devrimine öncülük ediyor. Bu şirketlerin global düzeyde ön plana çıkmasına sebep olarak başta ülke vizyonu ve mühendislik kültürü geliyor. Endüstri dünyasında gücü elinde bulunduran ülkeler arasında olan Almanya, seri üretimdeki hız, kalite ve tecrübe parametreleriyle birlikte yüksek teknoloji gücüne sahip olmasıyla fark ediliyor. Almanya ve ABD gibi ülkeler, zirveyi hızla yükselen Çin ve Hindistan gibi dinamiklere kaptırmamak içinde ellerindeki geleneksel üretim modellerini, var olan teknolojik birikimleriyle birleştirmek zorundalar. 

Bugün ABD ile Almanya arasında, Endüstri 3.0 dönemini yıkma ve Endüstri 4.0’ı adapte eden öncü ülke olma yolundaki büyük yarış devam ediyor.

Peki Bu Ülkeler Neler Yapıyor ?


Endüstri 4.0 üzerine çok sayıda pilot projesi bulunan Bosch, makineler ve ürünlerin birbirlerinden haberdar olduğu bir üretim akışı üzerine çalışıyor. Hamburg'da bulunan Bosch Rexroth fabrikasında denenen pilot projede, ürünün kendisi, onu üreten makine ve takibini yapan insan faktörünün aynı iletişim dilini konuşması amaçlanıyor. RFID teknolojisiyle desteklenmiş akıllı üretim bandı, gelen ürün türüne göre karar vererek işlem yapabiliyor. Farklı ürünlerin parçaları, aynı bantta işlem görebilirken, ürünlerin yeni geliştirmelere açık olmaları ve modülerlik sağlanıyor. Tüm bu karmaşık iletişim ağıyla oluşan veriler, takibi yapan çalışanların ekranlara eş zamanlı düşmesi sağlanıyor.
Bosch'un bir sonraki hedefi tüm dünyada üretimi ortak bir ağ üzerinden kontrolünü ve optimizasyonunu sağlayabilmek. Aynı zamanda Nesnelerin İnterneti kavramının gücünden yararlanılarak ürünlerin özelliklerini hafızalarında taşımaları sağlanacak. Bu değişim, akıllı üretime ve sonrasında akıllı fabrikalara giden yolu aralayacak.
Bosch'un bir diğer pilot projesi olan Smart City, yol çalışmalarını ve park alanlarını takip ve optimize ederek veri üreten bir ulaşım ağı oluşturmayı öngörüyor. Endüstri 4.0 için bir mobil uygulama örneği olan Smart City, ilk olarak Monaco şehri için kullanılacak.
Araştırmalar, dünya üzerindeki 37 milyar nesnenin bu ekolojiye katılacağını belirtiyor. Bu nesnelerin büyük çoğunluğunu ise üretim bandındaki ürün bileşenleri oluşturacak.

Amerika Birleşik Devletleri'nde ise, Akıllı Üretim Liderlik Koalisyonu olarak bir girişim de üretim geleceği üzerinde çalışıyor. Bu koalisyon, imalat uygulayıcıları, tedarikçileri ve teknoloji şirketlerinin kar amacı gütmeyen bir organizasyon, konsorsiyum imalat, üniversiteler, devlet kurumları ve laboratuvarlardan oluşmakta. Koalisyonun amacı ise, üretim istihbaratının benimsenmesini kolaylaştırmak için yaklaşımlar oluşturmak, platforum ve ortak altyapı gelişimi için Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak, uygulama ve savunucu gruplar oluşturmak üzere imalatta sanayi paydaşları sağlamaktır.


Türkiye neler yapıyor ?
Türkiye ise bu devrimi kaçırmamak için yenilikleri büyük bir dikkatle takip etmeye ve ayak uydurmaya çalışıyor. Burdur Sanayi Odası bile Endüstri 4.0 eğitimlerine başladı. Bu konuda ciddi bir farkındalık var. Gebze’de Ford Otosan’ın 1500 Ar-Ge çalışanı var ve ilk otonom kamyonunu üretti. Test sürüşlerini yapıyor. Arçelik robot üretimine başlıyor. Kocaeli Belediyesi 4.0 laboratuvarı kurdu.

Endüstri 4.0 ile ilgili makalelerden alıntılar:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IŞIK:
Sanayi devrimi için geç kalma lüksümüz bulunmuyor Sanayi 4.0 diye isimlendirilen süreç hem üretim hem de tüketim alışkanlıklarında radikal değişiklikler doğuracak. Bu sanayi devrimine geç kalma lüksümüz bulunmuyor. 

Kibar Holding CEO’su Dr. Tamer SAKA:
Biz öncü şirket olacağız Sanayi 4.0 alanında sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda da dünyada öncü şirketlerden biri olacağız. Bu konuda ulusal ve uluslararası alanda diğer sanayi kuruluşlarıyla işbirliğine açığız. 

Siemens Dijital Fabrikalar Divizyon Direktörü Ali Rıza ERSOY:
Türkiye’nin de rehberi olmaya hazırlanıyoruz Endüstri 4.0 kavramının önemli temsilcilerinden biri olarak sahip olduğumuz vizyon ve bilgi birikimimiz ile global endüstri piyasasının yanısıra Türkiye’nin de Endüstri 4.0 rehberi olmaya hazırlanıyoruz

Scheer Danışmanlık ve Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Çağrı Tolga AVŞAR:
En büyük zorluk insan kaynağında yaşanacak Ülkemiz için 4.0 sanayi devriminde başarılı olmanın yolu eğitimden geçiyor. Aksi takdirde gelişmiş ülkelere göre düşük olan işgücü maliyeti ve üretkenliğim

Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin HALICI:
Yeni dönemde insansız üretime geçmeye hazır olun Artık insansız üretim amaçlanıyor. Özellikle bilgisayar teknolojilerinin olağanüstü hızla gelişimine paralel olarak akıllı fabrika dönemi başlayacak. Geleneksel yöntemlerle yapılacak üretimler rekabet şansını kaybedecek.

İzmir Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Doç. Dr. Sedat ŞİŞBOT:
Sanayi devrimi ile teknik elemana ihtiyaç duyulacak Genel olarak bakıldığında Sanayi 4.0 yetişmiş insan gücü kullanan ve bunu teşvik eden bir sanayi devrimi. Gün geçtikçe vasıfsız insan gücünün çalışacağı sektörler azalıyor. Bu nedenle vasıflı insan gücü yetiştirmek şart.