MIT medya laboratuarı büyülü anti-yerçekimi topu ile arayüz oluşturdu!
Bu bir metal top. Havada durabiliyor. Soluduğumuz havada asılı kalabiliyor. Topu istediğiniz gibi hareket ettiriyorsunuz ve bıraktığınız anda havada asılı kalıyor. Gördükleriniz hem yerçekimine meydan okuyor hem de sağduyuya. MIT Medya Lab fiziksel nesnelerin hareket ettirilmesi yoluyla, sizinle bir bilgisayarı iletişim halinde tutan bir arayüz üzerinde çalıştı. Hem de uçan nesnelerin hareketiyle!
Büyülü diğer şeyler gibi bu anti-yerçekimi topu da sihirle değil bilimle çalışıyor. Güçlü manyetik alanları kontrol eden bir bilgisayar, optik bir izleme sistemi ve bir projektör, hep birlikte bir topu hareket ettiriyorlar (veya havada tutuyorlar). Aynı zamanda bu üçlü sistem kullanıcı eğlensin diye bir interaktif alan da yaratıyor.
MIT Media Lab's Center for Bits and Atoms’dan (Bit ve Atomlar MIT Medya Lab Merkezi) Jinha Lee bu fikri ortaya atmış (ZeroN). Tabi, videoyu izleyince bunu izlemenin sürreal bir deneyim olduğunu hemen anlıyorsunuz:
ZeroN nasıl hareket ettirildiğini hatırlayabilir. İnsanların fiziksel hareketleri bu alanda toplanabilir ve sonsuza kadar tekrar tekrar oynatılabilir. Kullanıcı hareket edip ZeroN’u bıraktığında top dalga dalga ilerleyip sonra da aynı yolu izleyerek, geri, bırakıldığı noktaya döner ve havada asılı kalır. Bu da kullanıcının fiziki varlığına ve hareketine benzersiz bir maddi kayıt imkanı sağlar, hatta kullanıcının ölümünden sonra bile.
Tabi öldükten sonra hareketini kayıt etsin diye bu ürünü kullanmak herkesin yapacağı bir şey değil; ama bununla ne tür oyunlar oynanacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Çünkü oyun oynamak, kendinizi sanal dünyaya aktarmanın en elverişli yolu. Bunun için Kinect bir başarıdır; ancak buna uçan interaktif fiziksel bir nesne eklemek birçok yeni olasılığa da kapı açmış oluyor. Özellikle Jedi şövalyesi olmayı aklına koymuş kişiler için biçilmiş bir kaftan ZeroN.
0 Yorumlar